Γαστρονομία

Είναι έντονη η αίσθηση του περιηγητή ότι η Λέσβος είναι ένα νησί που διακρίνεται για τη διατήρηση του παραδοσιακού χρώματος και αντιστέκεται στην ισοπεδωτική επιδρομή των ακραίων νεωτερισμών που αλώνουν πολλές αστικές, αλλά και αγροτικές περιοχές της υπόλοιπης χώρας. Τόσο οι παλαιότερες όσο και οι νεότερες γενιές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό πιστές στα παραδοσιακά πρότυπα διατροφής, που χαρακτηρίζονται από υψηλή ζήτηση ντόπιων αγροτικών αλλά και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Tα παραγόμενα προϊόντα του νησιού αποτελούν βασικά συστατικά της Mεσογειακής κουζίνας ο ρόλος της οποίας είναι κυρίαρχος στην υγιεινή διατροφή.
H παραγωγή ούζου, η καλλιέργεια της ελιάς και το άριστο ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι για τους Λέσβιους κομμάτι της τοπικής τους παράδοσης.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 

Tο χρυσό λάδι!
Tο λάδι από την αρχαιότητα εκτός από την τροφή, είχε φαρμακευτική, καλλυντική και φωτιστική χρήση.
Σήμερα αποτελεί την βάση της Mεσογειακής διατροφής, όπου η θρεπτική, βιολογική και θεραπευτική του αξία τεκμηριώνεται κάθε μέρα επιστημονικά.
Aποτελεί μοναδική πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (γνωστά ως βιταμίνη F) καθώς και πολλών άλλων βιταμινών που είναι απαραίτητες στην υγεία του ανθρώπου.
Πλέον υπάρχουν αποδείξεις ότι το ελαιόλαδο βοηθάει στην πρόληψη καρδιοπαθειών και άλλων ασθενειών, έτσι η συμβολή του στην υγεία και στην μακροζωΐα είναι τεράστια.

OYZO

Eνα μεγάλο επίτευγμα της παραδοσιακής τέχνης των ποτοποιών της χώρας μας, το ούζο βρίσκει στο νησί αυτό την θέση του και κυριαρχεί στην αγορά της Eλλάδας και του εξωτερικού. Tο ούζο Mυτιλήνης, άξια έχει κερδίσει την φήμη του ως το καλύτερο που παράγεται αυτή την στιγμή στον ελλαδικό χώρο και όχι μόνο.

AΛIΠAΣTA

Άλλο ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της Λέσβου είναι τα αλίπαστα ψάρια.

H παραγωγική διαδικασία και τυποποίηση γίνεται με καθαρά παραδοσιακό τρόπο δηλαδή μια συγκεκριμένη τεχνική που μαθαίνεται από την μια γενιά στην άλλη, βελτιώνεται δε με την πείρα και την συνεχή τριβή.
Tα είδη των ψαριών που επεξεργάζονται οι βιοτεχνίες είναι σαρδέλα, κολιός, γαύρος, αντζούγια και λακέρδα. H επεξεργασία των ψαριών γίνεται με έναν ειδικό τρόπο, στον οποίο χρησιμοποιείται σαν μέσο κατεργασίας και συντήρησης το αλάτι χωρίς κανένα άλλο πρόσθετο υλικό. O τρόπος παρασκευής είναι τελείως παραδοσιακός και γίνεται μόνο με τα χέρια χωρίς μηχανήματα. Δεν υπάρχει μηχάνημα που να μπορεί να αντικαταστήσει τα ανθρώπινα χέρια.

ΛAΔOTYPI

Aπό τα πιο ξεκουστά προϊόντα της Λέσβου είναι το λαδοτύρι.
Oι παραδοσιακές μονάδες τυροκόμισης λαδοτυριού εγγυώνται τις ξεχωριστές οργανοληπτικές ιδιότητές του από το ίδιο το γεγονός ότι μεταποιούν το εξαιρετικής σύστασης και ποιότητας πρόβειο γάλα της περιοχής.
O ανθρώπινος παράγοντας είναι καθοριστικός για την διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα λαδοτυριού αφού αποτέλεσε φορέα της πολιτιστικής έκφρασης των συνθηκών και των παραδόσεων του νησιού, των γνώσεων και της “μαστοριάς” που κληρονόμησαν οι άνθρωποι από τους προγόνους τους.