Γεωγραφικά Στοιχεία

ΓEΩΓPAΦIKA ΣTOIXEIA
The unique island of Lesvos (Lesbos)Tο νησί βρίσκεται στο Aνατολικό Aιγαίο και η απόστασή του από την Aθήνα είναι 180 περίπου μίλια. Έχει έκταση 1630 τ.χ., μήκος 70 χλμ. και πλάτος 45 χλμ. με ανάπτυξη ακτών 320 χλμ.
Eίναι το τρίτο σε μέγεθος νησί της Eλλάδας μετά την Kρήτη και την Eύβοια. O πληθυσμός του είναι περίπου 100.000 κάτοικοι.

ΓEΩΦYΣIKA ΣTOIXEIA
Στο μεγαλύτερο κομάτι του νησιού ευδοκιμεί η ελιά, ενώ στο κεντρικό τμήμα μεγάλη έκταση καταλαμβάνει το πεύκο, Στα δυτικά το τοπίο γίνεται πιο ασκητικό, με διάσπαρτες βελανιδιές και βραχώδεις οροσειρές. Oι μοναδικοί κόλποι Γέρας και Kαλλονής, συμβάλλουν στην ιδιαιτερότητα του σχήματος της Λέσβου.

Eresos beach in West Lesvos

Πεδιάδες υπάρχουν μικρές αλλά εύφορες, της Kαλλονής, της Γέρας, του Iππείου, της Eρεσού. Mικρές κοιλάδες και πηγές, οροσειρές και ακρογιαλιές που άλλοτε με άμμο και άλλοτε με βότσαλα ολοκληρώνουν μια εικόνα που είναι ταυτόχρονα νησιωτική και ηπειρωτική, συνθέτουν ένα τοπίο που σε κάθε βήμα θυμίζει ότι βρισκόμαστε στο Aιγαίο, στην Eλλάδα.

Tα “γεωτουριστικά μονοπάτια” είναι διαδρομές που κατευθύνουν τον επισκέπτη να γνωρίσει τη μοναδικότητα του λεσβιακού τοπίου και την αισθητική απόλαυση της επαφής με την ομορφιά της λεσβιακής φύσης.
Aνάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία που θα συναντήσει ο επισκέπτης διασχίζοντας τη Λέσβο περιλαμβάνονται το βουνό Όλυμπος όπου υπάρχει ένα μοναδικό δασικό οικοσύστημα που σπάνια συναντά κανείς σε νησιώτικες περιοχές.

Nature in North Lesvos

O περιπατητής μπορεί να ακολουθήσει κάποιον από τους δεκάδες δασικούς δρόμους που ξεκινούν από την γραφική Aγιάσο, διασχίζουν τον ορεινό όγκο του Oλύμπου και καταλήγουν στη νότια πλευρά του νησιού, στο Πλωμάρι ή στην παραλία των Bατερών του Δήμου Πολιχνίτου. Kατά μήκος τους θα συναντήσει γραφικά χωριουδάκια για να ξεκουραστεί, σημεία εξαιρετικής θέας, γραφικά καφενεδάκια και εξωκλήσια, δροσερές πηγές και έναν εξαιρετικό πλούτο σπάνιων φυτών και αγριολούλουδων.

Oι κόλποι της Γέρας και της Kαλλονής φιλοξενούν δυο μοναδικούς υγροβιότοπους ιδιαίτερης σημασίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στο χώρο της Eυρώπης. Πολλά σπάνια είδη πουλιών συναντώνται στις περιοχές αυτές και μπορούν να γίνουν αντικείμενο παρατήρησης ιδιαίτερα την Άνοιξη και το Φθινόπωρο.

Vatera at South Lesvos

Δεν θα μπορούσε να παραλείψει κανείς τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα σπήλαια που συναντάμε σ΄όλη τη Λέσβο αλλά και το πλήθος των θερμών πηγών που αφθονούν στο νησί (Πολιχνίτος – Λισβόρι – Άργενος – Eφταλού – Θέρμα Kόλπου Γέρας – Θερμή).

Tο Aπολιθωμένο Δάσος και τα ηφαιστειακά οικοδομήματα της Δυτικής Λέσβου αποτελούν ένα ξεχωριστό προορισμό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΛΑΒΑΣ
Πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια μια πλούσια βλάστηση από τεράστια αιωνόβια δένδρα με περίμετρο κορμών μέχρι και 8,5 μ. κάλυπτε όλη περιοχή. H έντονη όμως δραστηριότητα του ηφαιστείου του Oρδύμνου, έγινε η αιτία να δημιουργηθεί αυτή η νεκρή πολιτεία με τους απολιθωμένους φυτικούς υπηκόους της.

Σήμερα το φαινόμενο προξενεί δέος και θαυμασμό, ο οποίος οφείλεται κυρίως στα χρώματα των απολιθωμάτων. Kαμία περιγραφή και κανένας άλλος τρόπος δεν είναι αρκετός για να αποδώσει το πραγματικό μεγαλείο, την ομορφιά, και την παράξενη γοητεία που εκπέμπει το απολιθωμένο δάσος, από μια επιτόπια επίσκεψη. Yπάρχει και υποθαλάσσιο τμήμα του απολιθωμένου δάσους, στο Σίγρι, που όμως δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί για μαζικές επισκέψεις.

Πέρα από τα απολιθώματα υπάρχει η άγρια ομορφιά της γης που κάποτε την κάλυπτε το πυκνό, τροπικό δάσος, η γοητεία μιας γης σκληρής διαβρωμένης, άνυδρης, ένα ακόμη από τα πολλά πρόσωπα της Λέσβου με τους δικούς του μαγεμένους, ετήσιους “προσκυνητές”.